Arbeidsgeschil
Werk is één van de belangrijkste aspecten van ons leven. Een verstoorde arbeidsrelatie kan ingrijpend zijn, ook voor de werkgever. Denk onder andere aan onrust, ziekte, ontslagvergoedingen en reputatieschade.
Het in redelijkheid eens worden is voor alle partijen altijd beter. Want wat als u er niet uitkomt, of de arbeidsverhouding is al dusdanig verstoord, dat er niet meer met elkaar gepraat wordt?
Uiteraard kunnen conflicten worden voorkomen door goed te communiceren, op een juiste wijze te onderhandelen en tijdig te interveniëren bij problemen die mogelijk kunnen escaleren. Dán kunnen conflicten een positieve invloed hebben. Conflicten worden dan zelfs als constructief en prikkelend ervaren, geven energie en stimuleren creativiteit.
In de regel komen partijen er dus zelf of met behulp van eigen HR-professionals wel uit. Dat lukt helaas niet altijd. We zien maar al te vaak dat een deel van de conflicten te lang slepen, niet goed wordt besproken of slecht wordt ‘gemanaged’, met alle gevolgen van dien.
Standpunten zullen zich verharden en partijen met te weinig gesprekservaring zien een oplossing steeds verder uit het zicht geraken. Dan gaat het snel van kwaad tot erger, met uitval door ziekte als resultaat.
Van alle mensen die zich ziek melden, doet ruim 25% dat vanwege een arbeidsconflict of arbeidsgeschil op het werk. Hoe langer deze (situatieve) arbeidsongeschiktheid voortduurt, des te moeilijker vaak het herstel van de relatie.
Vanuit werkgeversoogpunt is het van het grootste belang dat het conflict zo snel mogelijk wordt opgelost. Het leidt immers tot energieverlies en verlies van productiviteit en inzetbaarheid.
Voor de medewerker(s) kan een lopend conflict leiden tot psychosociale arbeidsbelasting, energieverlies, stress en uiteindelijk (situatieve) ziekte. En belandt de werknemer in het ziekteverzuim, dan stagneert door een sluimerend conflict het herstelproces. Ook bemoeilijkt een conflict vaak het (verplichte) re-integratie traject.
Wie een geschil heeft, wil daar zo snel mogelijk van af. Liever werkbare verhoudingen dan juridische steekspelen. Zeker in een slechte economische tijd waarin het belangrijk is dat je je baan kunt behouden. Dan móet je investeren in gesprekken met elkaar. Liefst zónder advocaat, want dan zijn de messen vaak al geslepen. Daarnaast kost procederen veel tijd, energie en geld. Bovendien is een vonnis van de rechter niet altijd een oplossing. Daarom kiezen partijen steeds vaker voor mediation. Bedrijfsartsen en arbeidsdeskundigen nemen het instrument mediationvaak op in het advies. Ook verzekeraars pleiten steeds meer voor de inzet van mediation.
Een conflict dat onoplosbaar lijkt, kan namelijk eenvoudig escaleren, met alle gevolgen van dien. Men roept dan snel juridische bijstand in, waarmee direct harde standpunten worden ingenomen. Het gezamenlijke belang is dan al lang uit het oog verloren, laat staan de mogelijkheid van een voor partijen acceptabele oplossing. En dat is nu precies waar mediation om draait.
Samen een oplossing zoeken en vinden is niet altijd het eerste waar mensen dan naar verlangen. Maar toch: met oog voor elkaars en de eigen belangen kan een vastgelopen communicatie verrassend genoeg worden omgezet in overleg wanneer u kiest voor arbeidsmediation. Soms met nieuwe inzichten en afspraken als gevolg, soms afspraken waarmee de arbeidsrelatie zó beëindigd kan worden dat pijn, teleurstelling en boosheid worden omgezet in acceptatie, financieel haalbare afspraken en een bij beide kanten passend integer afscheid.
Indien sprake is van een zieke werknemer waarbij tevens een arbeidsconflict speelt, is er allereerst een rol weggelegd voor de bedrijfsarts. Arbeidsmediation heeft via de Wet Verbetering Poortwachter en de Stecr-werkwijzer een rol gekregen in de re-integratie spelregels. Wanneer de werkgever en werknemer met elkaar in gesprek gaan met een mediator, voldoen zij aan de verplichtingen die een goed werkgever en werknemer hebben, als er communicatieproblemen op de werkvloer zijn.
De ervaren MfN-registermediators van Cogens Advocaten hebben vaak de oplossing voor u in huis.
Als werkgever, werknemer, bestuurder, commissaris, HR-functionaris bent u bij ons aan het juiste adres.