Arbeidsongeval
Wanneer u betrokken bent geraakt bij een arbeidsongeval, dan heeft u in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding. In de praktijk blijkt namelijk vaak dat werkgevers onvoldoende veiligheidsmaatregelen hebben genomen om de veiligheid te waarborgen en daardoor aansprakelijk zijn voor arbeidsongevallen. Te denken valt aan een val van een steiger wegens een ondeugdelijke constructie, of een autobrug die omlaag komt omdat deze niet jaarlijks gekeurd is.
Een arbeidsongeval of bedrijfsongeval is dus een gebeurtenis die op het werk of in werktijd plaatsvindt en kan leiden tot letselschade. Letselschade kan ook ontstaan tijdens het van of naar het werk rijden. In dat geval is er sprake van een verkeersongeval.
Bij de bepaling of er sprake is van een bedrijfsongeval tellen niet alleen situaties waarin u effectief aan het werk bent mee. Ook wanneer u tijdens uw werk op pauze bent of wanneer u op een personeelsuitje bent, kunt u een ongeval krijgen dat wordt gekenmerkt als een arbeidsongeval. In Nederland zijn jaarlijks ongeveer 230.000 werknemers betrokken bij een arbeidsongeval.
Werkgever aansprakelijk?
Bij ongevallen op de werkvloer is de werkgever in de regel aansprakelijk. Een werkgever heeft namelijk een zorgplicht en moet ervoor zorgen dat er sprake is van een veilige werkomgeving.
Bij arbeidsongevallen ligt de bewijslast bij de werkgever. Als u letsel heeft opgelopen tijdens uw werk, hoeft u ‘alleen’ maar te stellen dat u een arbeidsongeval heeft gehad, dat is veroorzaakt door onvoldoende veilige werkomstandigheden. Uw werkgever zal vervolgens moeten aantonen dat hij alles in het werk heeft gesteld om ongevallen te voorkomen.
Dat is heel lastig om aan te tonen. Indien uw werkgever kan aantonen dat het ongeval volledig aan uw eigen onvoorzichtigheid te wijten is, kan de aansprakelijkheid niet toegekend worden aan uw werkgever. In dat geval is er sprake van eigen schuld. Dat geldt ook wanneer u als werknemer niet de veiligheidsvoorschriften heeft nageleefd.
Arbeidsinspectie
Heeft een arbeidsongeval plaatsgevonden en is er sprake van ernstig letsel (met bijv. ziekenhuisopname), dan is de werkgever verplicht het arbeidsongeval bij de Arbeidsinspectie te melden. De Arbeidsinspectie zal dan bijna altijd een onderzoek instellen naar aanleiding van het interne rapport dat de werkgever heeft opgesteld. De Arbeidsinspectie kan een proces-verbaal opmaken naar aanleiding van het arbeidsongeval en de werkgever kan een boete opgelegd krijgen. Het proces-verbaal is belangrijk om later de juiste toedracht van het arbeidsongeval in kaart te kunnen brengen.